Μεταναστευτικό: Αλήθεια και πλάνη

γράφει ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου

Το μεταναστευτικό θέμα είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας και απασχολεί ήδη αρκετά χρόνια την κοινή γνώμη κυρίως στα νησιά μας, τους Ακρίτες της πατρίδας μας. Είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, γιατί οι  συνθήκες πολέμου και φτώχειας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη αναγκάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους με σκληρό τίμημα να ριψοκινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε από την εμφάνισή του αντικείμενο αντιπαράθεσης σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός που δυστυχώς παρατηρείται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με συγκεκριμένες αναφορές συνοδευόμενες από ειρωνικά και επιτιμητικά σχόλια, σχετικά με την εθνική προσπάθεια αποτροπής της παράνομης εισόδου των μεταναστών στα θαλάσσια σύνορά μας. Μάλιστα, χρησιμοποιείται με στόχο προσωπικά τον Αλκιβιάδη Στεφανή ο υποτιμητικός όρος: «ο Στεφανής και η χρήση του αθερινόδιχτου»……

Επειδή όμως η αλήθεια πρέπει να λάμπει, να παρουσιάζονται αληθινά και αντικειμενικά στοιχεία και οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και πλήρως για να είναι σε θέση να διαμορφώσουν άποψη, αξίζει να παρατεθούν στοιχεία για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από έναν άνθρωπο με επαγγελματική γνώση του θέματος, που  λόγω καθήκοντος  (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας)  στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας, τον ίδιο τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το 2019-2020, όπως αναφέρει, η χώρα μας αντιμετώπισε μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της εθνικής της κυριαρχίας, μια προσπάθεια κατάλυσης του κράτους, με την εργαλειοποίηση – εκ μέρους της Τουρκίας – εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, με σκοπό να εισέλθουν παρανόμως και βίαια στην Πατρίδα μας. Ο μεγάλος στόχος για εμάς ήταν η απόλυτη προστασία των συνόρων της χώρας μας.

Τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα ήταν δύο, με απόλυτα διαφοροποιούμενα χαρακτηριστικά: το χερσαίο και το θαλάσσιο. Το σύνολο κοινών συνόρων μας με την Τουρκία είναι 1.500 χιλιόμετρα περίπου, με τα 142 από αυτά να είναι χερσαία, ενώ τα υπόλοιπα θαλάσσια. Η αντιμετώπιση στα χερσαία σύνορα πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία φρακτών σε επιλεγμένα σημεία ενώ στα υπόλοιπα  με περιπόλους, κάμερες, φυλάκια, drones, δέσμια αερόστατα.

Το επιχειρησιακό περιβάλλον στα θαλάσσια σύνορα είναι τελείως διαφορετικό, ενώ το υπερβολικά μεγάλο μήκος τους καθιστούσε δύσκολη – και σε μερικές περιοχές αδύνατη – τη φύλαξη λόγω των μεγάλων αποστάσεων, του περιορισμένου αριθμού ναυτικών μέσων, καθώς και των μειωμένων δυνατοτήτων των οπτικών μέσων. Εξετάστηκαν, αναλύθηκαν, διερευνήθηκαν πολλές επιλογές και τελικά προκρίθηκε η χρησιμοποίηση ενός θαλάσσιου/υποθαλάσσιου φράχτη αποτροπής. Το …..«αθερινόδιχτο», που τόσο ειρωνικά επικαλούνται κάποιοι, χρησιμοποιείται από πολλές χώρες ως μέθοδος και λύση για την αντιμετώπιση διαφόρων απειλών (Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες) για να προστατεύονται οι ναυτικές βάσεις τους. Μέσω του θαλάσσιου φράκτη καλύπτεται η θαλάσσια πρόσβαση κάθε εγκατάστασης που κρίνεται επισφαλής και απαιτείται η προστασία της. Ο φράχτης αποτροπής παραγγέλθηκε και αναπτύχθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Μεγάρων, όπου αξιολογήθηκε πολλαπλά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες καιρού και απειλής και βαθμολογήθηκε με εξαιρετικό βαθμό.

Όμως, λόγω του μακρού χρόνου παράδοσης από το σύνολο των κατασκευαστικών εργοστασίων παγκοσμίως εξαιτίας της υψηλής ζήτησης και επειδή η κατάσταση ήταν άκρως επείγουσα για τη χώρα μας, προχωρήσαμε στην επιλογή της αμέσως επόμενης λύσης. Η Ελλάδα, με ενέργειες της, εξασφάλισε μια σημαντική οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία της έδωσε νέες δυνατότητες. Αυτή ήταν η αλλαγή/ενίσχυση όλων των οπτικών αισθητήρων σε κάθε φυλάκιο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και η ενίσχυση με οπτικά ημέρας και νύχτας, τόσο των ιπτάμενων μέσων, όσο και των θαλάσσιων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Με διαφορετικό λοιπόν τρόπο υλοποιήθηκε η ίδια αρχική επιχειρησιακή σκέψη που ήταν: ο έγκαιρος και σε βάθος εντοπισμός των παράνομων μεταναστών, η άμεση ενημέρωση των τουρκικών αρχών πριν αυτοί περάσουν τα θαλάσσια σύνορα με τη συνεπακόλουθη επέμβασή τους και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας. Η Ελλάδα απαιτείται να εφαρμόσει απολύτως την ευρωπαϊκή – εθνική νομοθεσία και το συνταγματικό της δικαίωμα σε σχέση με την προστασία των εθνικών της συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Βασική αρχή είναι η απόλυτη διασφάλιση των συνόρων!!

Οφείλαμε, αναφέρει ο Στρατηγός, «ως Έλληνες να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα και να αποτρέψουμε την υλοποίηση ενός σχεδίου που στόχο είχε την κατάλυση του κράτους. Και αυτό κάναμε! Υπάρχει μια γενική αρχή, σύμφωνα με την οποία «όποιος μπορεί κάνει, όποιος δεν μπορεί, κρίνει»…

Αυτή τη χρονική περίοδο λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, παρατηρείται κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών.  Αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο συνωστισμού αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές. Οι διαδικασίες Ασύλου προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και δίνεται η δυνατότητα να εξετάζονται αιτήσεις ακόμη και όταν οι αιτούντες έχουν απομακρυνθεί από τα νησιά με χρήση των νέων τεχνολογιών. Η ενίσχυση των υπηρεσιών Πρώτης υποδοχής και Ασύλου σε αγαστή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα μπορούσε να αποτελεί προγραμματική θέση της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα θα έπρεπε να ενώνει τους Έλληνες και όχι να τους διχάζει. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αποτελεί θέμα μικροκομματικής ή μικρόψυχης εκμετάλλευσης. Ο διχασμός στο εσωτερικό της χώρας είναι η επιτυχία του εχθρού! Το πρόβλημα θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη, όσο ο κόσμος μας θα ταλανίζεται από πολέμους και απερίγραπτη φτώχεια, με τη ζωή στον Δυτικό κόσμο να φαντάζει για τους δυστυχισμένους ανθρώπους της Ασίας και της Αφρικής ως η γη της Επαγγελίας. Απαιτείται λοιπόν, να κατατίθενται προτάσεις, να γίνεται ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων και εποικοδομητικός διάλογος ουσίας.