Συνέντευξή μου στο Χιακός Λαός – xiakoslaos.gr: «Νέα Δυναμική»: Ένας Συνδυασμός με όραμα για το μέλλον, με στόχο να αλλάξει τη ζωή των νησιωτών προς το καλύτερο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερωτήσεις προς Αιμιλιανό Ευαγγελινό, Υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χίου με τον Αλκιβιάδη Στεφανή

 

  1. Έχετε δηλώσει ότι θα είστε υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Δυναμική» του Αλκιβιάδη Στεφανή. Τι σας ώθησε, ώστε να πάρετε αυτήν την απόφαση; 

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσω της συνέντευξης αυτής με τους συμπολίτες μου, που παρακολουθούν τη στήλη σας στον Χιακό Λαό.  

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα κάνω μια μικρή αναδρομή στην πορεία μου ως ενεργός πολίτης και να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρξα εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και διετέλεσα Αντινομάρχης Χίου επί εποχής του αειμνήστου Γεωργίου Καλουτά. Ποτέ δεν έπαψα να παρακολουθώ και να ασχολούμαι με τα κοινά, όχι ως εκλεγμένος αλλά μέσω συλλόγων και φορέων στους οποίους δραστηριοποιούμαι ως σήμερα. Αγαπώ πολύ την Χίο και θεωρώ ότι ανήκοντας στο δυναμικό της Περιφέρειας θα είναι δυνατό να προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό για τη Χίο μας, όχι αποκομμένη από τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά ως έναν σημαντικό «κρίκο» στην «αλυσίδα» του Βορείου Αιγαίου. Θα μπορώ να έχω ευρύτερη ματιά και ρόλο για προώθηση της εξωστρέφειας της Χίου, της ανάπτυξης και της συνεργασίας με τα γύρω νησιά. 

  1. Γιατί θέσατε υποψηφιότητα με την «Νέα Δυναμική» του Αλκιβιάδη Στεφανή; 

Γιατί με τον Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή; Γιατί θεωρώ ότι είναι όντως η ΝέαΔυναμική, όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού, που μπορεί να φέρει νέα πορεία, αλλαγή στρατηγικής, καινοτόμες δράσεις και άλλη νοοτροπία στη διαχείριση της Αυτοδιοίκησης. Ο Στρατηγός είναι μια δυνατή προσωπικότητα, με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικός, έμπειρος, γνωρίζει ακριβέστατα το Βόρειο Αιγαίο και τα θέματά του ως προερχόμενος από την περιοχή- κατάγεται από την Αγιάσο της Λέσβου- και θέλει να δώσει, να προσφέρει για τον τόπο που αγαπά. Δεν σας κρύβω ότι τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και ο ενθουσιασμός του με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή και δήλωσα παρών στην μεταρρυθμιστική του προσπάθεια για το καλό όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 

  1. Ποιο είναι το όραμά σας για τη Χίο; 

Η ερώτησή σας είναι πολύ σημαντική και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ήμουν και είμαι ενεργός πολίτης. Γιατί αγαπώ πολύ τον τόπο μου και έχω όραμα γι’ αυτόν. Θα ήθελα να συμβάλω, όσο είναι δυνατό, στην βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες. Είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς και βιώνω τα θέματα που δυσχεραίνουν τις δραστηριότητές μας είτε στην καθημερινότητα είτε σε θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνία της Χίου με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό: Θέματα επικοινωνιών και μεταφορών, γραφειοκρατικά, υποδομών. Το όραμά μου λοιπόν είναι, μετά την παρέλευση της πενταετίας της νέας Περιφερειακής αρχής και εφόσον βεβαίως οι συμπολίτες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, να μπορώ με παρρησία να τους κοιτάξω κατά πρόσωπο και να είμαι σε θέση να παρουσιάσω απτά αποτελέσματα αντιμετώπισης προβλημάτων και δυσκολιών που χρονίζουν και ταλαιπωρούν όλους μας. 

 

  1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά προβλήματα της Χίου που εκτιμάτε ότι πρέπει να αναδειχθούν και να δρομολογηθούν λύσεις; 

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας αναφέρεται ένα πλέγμα συντονισμένων δράσεων σχετικά με το χρόνια προβλήματα που παρουσιάζει το νησί μας. Πρώτιστο, βέβαια, είναι το θέμα του νερού. Το θέμα της ύδρευσης, ξέρετε, είναι και πρόβλημα των περισσοτέρων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Κάθε χρόνο και ιδίως τους θερινούς μήνες αγωνιούμε για την πιθανότητα  διακοπών υδροδότησης και λόγω της αύξησης της κατανάλωσης από την άφιξη τουριστών και επισκεπτών. Η επάρκεια του νερού και η απρόσκοπτη υδροδότηση των νησιών είναι το ζητούμενο. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η αυτάρκεια της Χίου σε αυτό τον τομέα. Γίνεται σημαντική προσπάθεια από την ΔΕΥΑΧ αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μην ανησυχούμε διαρκώς για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Εδώ απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να δοθεί μόνιμη, διαρκής λύση. 

Το θέμα της ανεργίας των νέων ανθρώπων είναι πολύ σοβαρό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής και η ομάδα της «Νέας Δυναμικής» δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι η επιδίωξη της ανάπτυξης μέσω δράσεων που θα αξιοποιήσουν κονδύλια εθνικά και ευρωπαϊκά, θα προσελκύσουν επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα κλπ., ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους και να ευημερούν. Βεβαίως η ανεργία είναι ευρύτερο θέμα και σχετίζεται και με την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κεντρικής Κυβέρνησης. Η Περιφέρεια όμως, μπορεί να πιέσει, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να ευαισθητοποιήσει την κεντρική εξουσία για δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή και θα βοηθήσουν τους νέους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας αλλού καλύτερη τύχη. Από την πλευρά μας θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για προσέλκυση επενδύσεων από ιδιώτες, για παράδειγμα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες και την αξία του Βορείου Αιγαίου.  

Επιπλέον σημαντικό είναι το θέμα των μεταφορών. Απαιτείται αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου και της εθνικής οδού Χίου-Καρδάμυλων, άρση απαγόρευσης ελλιμενισμού εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της Χίου και αναβάθμιση των κτιριακών του υποδομών, αναβάθμιση των υποδομών του κρατικού αερολιμένα. Ο τομέας της Υγείας, επίσης, είναι βασικότατος για την καθημερινότητα των πολιτών. Μέλημά μας θα είναι η  αναβάθμιση των υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων στα Ψαρά, τα Καρδάμυλα και την Βολισσό. 

 

  1. Πού πρέπει να εστιάσει η νέα Περιφερειακή Αρχή όσον αφορά την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Χίου;

Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός για την οικονομία της Χίου και οφείλουμε να συμβάλουμε στην προστασία και την περαιτέρω πρόοδό του. Οι επενδύσεις επίσης δημιουργούν θέσεις εργασίας και αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ως συνέχεια της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα. Η καλλιέργεια και η πληθώρα των χρήσεων της μαστίχας για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτελέσει πυξίδα και για άλλα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας. Η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και των προϊόντων της Χίου, η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέων προορισμών, η διασύνδεση της Χίου με όλα τα γύρω νησιά,  την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογείου είναι μερικές από τις προτάσεις του συνδυασμού μας για το μέλλον. 

  1. Όσον αφορά το μεταναστευτικό και τη δημιουργία Κλειστής-Ελεγχόμενης Δομής, ποια η θέση σας, δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα;

Το μεταναστευτικό θέμα είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας και απασχολεί ήδη αρκετά χρόνια την κοινή γνώμη κυρίως στα νησιά μας, τους Ακρίτες της πατρίδας μας. Είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, γιατί οι  συνθήκες πολέμου και φτώχειας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη αναγκάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους με σκληρό τίμημα να ριψοκινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη. 

Αυτή τη χρονική περίοδο παρατηρείται αύξηση μεταναστευτικών ροών για τρεις λόγους: α) λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, β)λόγω του ότι η τουριστική περίοδος στην Τουρκία δεν πήγε καλά και έληξε νωρίς και γ) ότι αυτό το διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο σύμφωνο ΕΕ και Τουρκίας οπότε θέλει να πιέσει στέλνοντας περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη. Το θέμα βέβαια είναι πρωτίστως ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης. Αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο συνωστισμού αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές.

Για εμάς έχει σημασία οι μετανάστες να παραμένουν σε κλειστές δομές, χωρίς να κατακλύζουν τις περιοχές των νησιών και να εμπλέκονται στην καθημερινότητά τους, αλλά με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Το θέμα οριοθέτησης των δομών θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, της Περιφερειακής αρχής και της Κυβέρνησης. 

Βασικό ζήτημα είναι, οι μετανάστες να παραμένουν για σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτές τις δομές και οι διαδικασίες ασύλου να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό γίνεται ήδη και μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα να εξετάζονται αιτήσεις ακόμη και όταν οι αιτούντες έχουν απομακρυνθεί από τα νησιά με χρήση των νέων τεχνολογιών. Εννοείται, βεβαίως, ότι η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να πιέζει την Κυβέρνηση για την επίλυση των θεμάτων που δημιουργούνται από τις μεταναστευτικές ροές, γιατί οι Ακρίτες νησιώτες βιώνουν το πρόβλημα και γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τις παραμέτρους του. 

 

  1. Γιατί ο Χιώτης και η Χιώτισσα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη «Νέα Δυναμική»;

Γιατί έχουμε όραμα για το μέλλον! Γιατί θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο! Να βγούμε από την απομόνωση, να γίνουμε εξωστρεφείς και το επίκεντρο έργων υποδομών, επικοινωνίας, πολιτισμού, τουρισμού, επιστημών. Ξέρετε, δεν είμαστε υπεραισιόδοξοι ή ρομαντικοί. Αυτά που αποτελούν, δυστυχώς, για εμάς ζητούμενο, έχουν ήδη επιτευχθεί σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.  Το νησί μας έχει μοναδικό κάλλος, ξεχωριστό παραδοσιακό χρώμα, γαστρονομία, ιστορία και πολιτισμό, τη μαστίχα… Όλα αυτά είναι σαν πολύτιμα πετράδια στο μωσαϊκό του Βορείου Αιγαίου. Πρέπει να αξιοποιηθούν και να γίνουν γνωστά μέσω οργανωμένης τουριστικής προβολής, αφού δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν επενδύσεις στο χώρο. Να αποκτήσουμε σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τις γύρω περιοχές της Μεσογείου με αναβάθμιση υποδομών, περαιτέρω διευκόλυνση των εμπορικών μεταφορών, βελτίωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων, διεκδίκηση νέων δρομολογίων, αύξηση συχνότητας των υπαρχόντων, παροχή οικονομικών κινήτρων και εκπτώσεων για τόνωση της κίνησης. Χρειάζεται καλύτερη και στενότερη συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση, ταχύτερη απορρόφηση κονδυλίων, εξωστρέφεια, συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και βεβαίως με τις τοπικές κοινωνίες. Απαιτείται διαφάνεια στη διαχείριση και επιλογή αξιόλογων προσώπων, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.  

 

  1. Ποιος είναι ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός για όσους δεν σας γνωρίζουν;

Ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός είναι ένας περήφανος Καλλιμασιώτης και Χιώτης! Αγαπώ τον τόπο μου και σε όλη μου την πορεία ως σήμερα δραστηριοποιούμαι στα κοινά, όσο μου επέτρεπε η επαγγελματική μου δραστηριότητα, γιατί θέλω να προσφέρω. Μου αρέσει να βοηθώ τους συμπολίτες μου, να νοιάζομαι για τα προβλήματά τους, να προσπαθώ να βρω λύσεις που θα δίνουν χαρά και ικανοποίηση πως κάναμε ένα βήμα παραπάνω προς το καλύτερο. 

Ξέρετε, λόγω της ιδιότητάς μου (είμαι Καθηγητής Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και των διαφόρων θέσεων ευθύνης που ανέλαβα στην σταδιοδρομία μου, έχω μάθει πώς να εντοπίζω το πρόβλημα, να το προσεγγίζω και να επιχειρώ τη λύση με διάλογο, συνεννόηση και καλή πίστη. Τα προβλήματα της Χίου και της Αυτοδιοίκησης γενικότερα, δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Όταν υπάρχουν, με τον ίδιο τρόπο ταλαιπωρούνται όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Έχουμε, λοιπόν, ανάγκη, σύμπνοιας, συνεργασίας, συζήτησης, συμμετοχής…. όλα με το «συν» μπροστά στη λέξη. Είμαι άνθρωπος της σύγκλισης και της συλλογικότητας. Υπόσχομαι, να βάλω τα δυνατά μου, εφόσον με τιμήσουν οι συμπολίτες μου, ώστε να υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος όσων αναγράφονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Νέα Δυναμική» για να φέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων και να δώσουμε την ελπίδα στους νέους μας!

 

Πηγή : https://www.xiakoslaos.gr/chios/249352/nea-dynamiki-enas-syndyasmos-me-orama-gia-to-mellon-me-stocho-na-allaxei-ti-zoi-ton-nisioton-pros-to-kalytero/