Απανωτές παραιτήσεις: «στάχτη στα μάτια» ή κινήσεις πανικού;

Απανωτές παραιτήσεις: «στάχτη στα μάτια» ή κινήσεις πανικού;

Απανωτές παραιτήσεις: «στάχτη στα μάτια» ή κινήσεις πανικού;

Η ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. 12 ολόκληρες μέρες μετά υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας (;) του Πολίτη ο κ. Τόσκας υπό το βάρος των εξελίξεων. Στο κείμενο της παραίτησής του αναφέρει, ότι η «απώλεια τόσων ανθρώπων ξεπερνά τη βούλησή του να συνεχίσει». Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που στην περιβόητη συνέντευξη τύπου μετά την καταστροφή δεν έβλεπε λάθη και όλα, όπως ισχυριζόταν, είχαν γίνει πολύ καλά! Στη συνέχεια, την Κυριακή 5 Αυγούστου συγκλήθηκε έκτακτο ΚΥΣΕΑ από τον Πρωθυπουργό και αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους οι Αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιούνται σταδιακά τις τελευταίες ημέρες και «ψιθυρίζουν» τη συγγνώμη ή παραδέχονται ότι οι χειρισμοί ήταν ανεπαρκείς.

Χρειάστηκαν αρκετές μέρες, στη διάρκεια των οποίων μέλη της κυβέρνησης απαξίωναν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προσπαθούσαν να υπεκφύγουν με αποπροσανατολιστικές δηλώσεις για τα αυθαίρετα, το μοιραίο περιφραγμένο οικόπεδο που ανήκει σε Νεοδημοκράτη, τα λάθη των προηγουμένων κ. ά., για να συνειδητοποιήσουν ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί η εποχή που με την προπαγάνδα τελείωναν όλα κατ’ ευχήν. Η κατακραυγή υψώθηκε σαν τυφώνας έτοιμος να «καταπιεί» όλο το επιτελείο που το μοιραίο βράδυ «συντόνιζε» (υποτίθεται) την επιχείρηση. Ο Πρωθυπουργός έκανε αλλαγές προσώπων, ελπίζοντας να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι λεπτομέρειες της αποτυχημένης και παραλυμένης κρατικής λειτουργίας αποκαλύπτονται σιγά σιγά σε όλο τους το μεγαλείο: η αστυνομία χωρίς σαφείς εντολές δεν ήξερε προς τα πού να κατευθύνει τα αυτοκίνητα, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής… υπέθεταν προς τα πού θα κατευθυνθεί η φωτιά και διάφοροι «αρμόδιοι» έκριναν από μόνοι τους ότι δεν συνέτρεχε λόγος εκκένωσης του οικισμού! Και εδώ απάντησε η πραγματικότητα της κοινής λογικής και της στρατηγικής: Οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα με 621 παιδιά και το στρατιωτικό θέρετρο στην ίδια περιοχή με 1200 παραθεριστές εκκενώθηκαν ήρεμα, με τάξη και χωρίς κανένα κίνδυνο για τους φιλοξενούμενους χάρη στην προνοητικότητα των υπευθύνων τους!

Η υποκρισία και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως δεν σταματά εδώ. Ενώ κόπτεται για τα αυθαίρετα, με νόμο που ψήφισε έχει παραδώσει στην οικοπεδοποίηση και την εκμετάλλευση δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μέχρι και το 2007 παρά την πρόβλεψη του Συντάγματος (άρθρο 117 παρ. 3), που επιτάσσει οι εκχερσωθείσες μετά το 1975 εκτάσεις να κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες. Μάλιστα, για πρώτη φορά μπορεί να κατοχυρωθεί ιδιοκτησία σε δασικές εκτάσεις με ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων! Είναι κι αυτή μια νέα μέθοδος της πρώτης φοράς Αριστεράς να δημιουργήσει στρατιές ψηφοφόρων!

Ο θάνατος τόσων συμπολιτών μας είναι αδιανόητο να μην σημαίνει τίποτε για στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία θεωρούσαν ότι προέχει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και η υπεράσπιση της θέσης τους παρά η παραδοχή του λάθους, η συγγνώμη και γιατί όχι (πρωτόγνωρη, αλήθεια, εμπειρία για τον ΣΥΡΙΖΑ!) η τιμωρία και η απόδοση ευθυνών. Θα πρέπει, βέβαια, να τονιστεί ότι κανένας εμπλεκόμενος εκείνη τη μοιραία νύχτα της 23ης Ιουλίου δεν απαλλάσσεται από τις βαρύτατες ευθύνες του, ούτε φυσικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Καθηγητής Πληροφορικής

Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/

 

Απανωτές παραιτήσεις: «στάχτη στα μάτια» ή κινήσεις πανικού;