Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου καθιερώθηκε για να σηματοδοτήσει τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα.  Από το 1975 τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Καθιερώθηκε ως Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. ‘Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες και αν και η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος, το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων της γυναίκας είχε μόλις γεννηθεί!

Οι διεκδικήσεις των γυναικών σε όλον τον κόσμο είναι κοινές και αφορούν την εξάλειψη των διακρίσεων και των αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο, την εργασία, την εκπαίδευση, την πολιτική αλλά και την ιδιωτική σφαίρα της ζωής.

Η Ημέρα της Γυναίκας προσφέρεται ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας, της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού και της συμπληρωματικότητας των δύο φύλων σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Τιμούμε την προσφορά τους στην καθημερινότητα, τη στήριξη της οικογένειας, την τήρηση των παραδόσεων, την εργασία, την επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Τιμούμε τη γυναίκα στη Χίο μας, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/