Συνταγματική αναθεώρηση ευθύνης

Συνταγματική αναθεώρηση ευθύνης

Η συζήτηση για την ανάδειξη των αναθεωρητέων άρθρων του Καταστατικού Χάρτη της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, αποτελεί αφορμή για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη συνέπεια λόγων και έργων στην πολιτική σκηνή.

Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να λαμβάνει χώρα ανά δεκαετία και επιβάλλεται από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Καταρχάς αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αλλαγή περισσότερων άρθρων του Συντάγματος σε σχέση με εκείνων της κυβέρνησης: 59 ζητά να αλλάξουν η Νέα Δημοκρατία, 29 ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις – με πλέον χαρακτηριστική εκείνη της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32) – παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, επιχειρείται η μικροπολιτική εκμετάλλευση της διαδικασίας. Και εξηγούμαστε: αν και εκφράζεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη αποσύνδεσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο παραλίγο να τορπιλίσει την ίδια της την πρωτοβουλία, διότι θεωρήθηκε ενδιαφέρουσα προοπτική η διάλυση της επόμενης Βουλής μόλις τον Φεβρουάριο 2020, σε περίπτωση που θα έχει κερδίσει η ΝΔ!

Άλλο ένα παράδοξο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επιχειρεί από τώρα να καθορίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων. Σύμφωνα όμως με τις γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, αυτό, θα αποτελεί έργο της επόμενης Βουλής και αφού πρώτα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός ποια θα είναι η πλειοψηφία.

Τέλος, σχετικά με το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων και ενώ πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόφοιτοι τέτοιων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, διαπιστώνεται πεισματική άρνηση αλλαγής του άρθρου αυτού, αφήνοντας την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω. Με τον τρόπο αυτό στερούνται πολλά Ελληνόπουλα τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους για να σπουδάσουν και η χώρα μας να προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό ώστε να αναδειχτεί σταδιακά σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Η αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Ελλάδας είναι κορυφαία διαδικασία ευθύνης. Δεν είναι νοητό να υλοποιείται με δεύτερες σκέψεις μικροκομματικού οφέλους ή συμφέροντος.

Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει! Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για την Ελλάδα! Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στις μελλοντικές γενιές!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/