Ο κοινοβουλευτισμός σε σκληρή δοκιμασία

Όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Εθνικό Κοινοβούλιο με αφορμή το θέμα της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, κινούνται στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Γίναμε όλοι μάρτυρες μετακινήσεων βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης στην συμπολίτευση, βουλευτές που ενώ ανήκουν στην αντιπολίτευση …. ψηφίζουν συμπολίτευση και έτσι διασφαλίζεται πρόσκαιρη κυβερνητική πλειοψηφία, βουλευτές που παραδίδουν με επιστολή την κατά συνείδηση ψήφο τους στην κυβέρνηση ή υπουργούς που δεν ανήκουν τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσονται κοινοβουλευτικά σε αυτόν. Είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κάποιος τον θεσμικό κατήφορο που είναι σε πλήρη εξέλιξη μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πολιτών.

Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο συνιστά αναμφισβήτητα απόλυτο ευτελισμό θεσμών και προσώπων. Και όμως, η επίπλαστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε με αυτόν τον τρόπο δεν πτοείται από τις βαρύτατες κατηγορίες και τα ειρωνικά σχόλια που γίνονται και αδιαφορεί για την διεθνή διαπόμπευση της χώρας, τη δυσλειτουργία του κράτους και την οικονομική δυσπραγία. Το μόνο που φαίνεται να τους απασχολεί είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της παραμονής τους στην εξουσία έστω και ασχημονώντας σε βάρος της Δημοκρατίας. Βασικές και καθολικά αποδεκτές αρχές παγκοσμίως όπως η δεδηλωμένη, η συμπαγής οργάνωση κομμάτων ή οι σταθερές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές χάνουν το ηθικό και πολιτικό τους βάρος παραχωρώντας τη θέση τους στο συμφέρον και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Και όλα αυτά με πρωτοφανείς μεθόδους που συνιστούν παρακμή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και εκφράζονται με διάλυση κομμάτων και ενδοκυβερνητικές αποστασίες αλλοιώνοντας έτσι τους θεσμούς και το πολίτευμα.

Η Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί! Δεν είναι νοητό στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία να γινόμαστε θεατές κοινοβουλευτικής αναρχίας. Όσα συμβαίνουν είναι ντροπή για τη χώρα, την ιστορία και τους πολίτες της. Μια αμφισβητούμενη κυβερνητική πλειοψηφία γαντζωμένη στην εξουσία υιοθετώντας κάθε αθέμιτο μέσο επιχειρεί πάση θυσία να παρατείνει το βίο της, έχοντας όμως ήδη κάνει τεράστια ζημιά στην Ελλάδα. Ζημιά οικονομική, κοινωνική, πολιτική και εθνική με την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα του αλυτρωτισμού στους βόρειους γείτονες και απεμπολώντας τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας.

Δυστυχώς η αυλαία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξε τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τη χώρα δίνοντας επιχειρήματα στους εχθρούς της Δημοκρατίας. Το ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί όμως να συμπαρασύρει και τη χώρα.

Πρέπει να προστατεύσουμε την Ελλάδα! Το συντομότερο δυνατό να προκηρυχθούν εκλογές! Και ο λαός να δώσει ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που καπηλεύτηκαν τα όνειρα και τις προσδοκίες των Ελλήνων αφήνοντας θλιβερή παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές μια εθνική ήττα.

Φτάνει πια!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/