Ομηρικές διαδρομές στη Χίο

Η παράδοση θέλει τη Χίο να διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου ή κατ’ άλλους τον τόπο όπου έζησε, δίδαξε ή και πέθανε ο Όμηρος. Μάλιστα, ως περιοχή σχετική με την ομηρική κληρονομιά στη Χίο αναφέρεται η Δασκαλόπετρα, που από τα μέσα του 17ου αιώνα συνδέεται με τον Όμηρο και αναγνωρίζεται από γηγενείς και περιηγητές ως το «Σχολείο του Ομήρου» λόγω της ιδιόμορφης διαμόρφωσης ενός βράχου που θυμίζει έδρανα μαθητών και θρόνο διδασκάλου!

Από το 2011 ξεκίνησε η προσπάθεια να λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα της ανάδειξης της περιοχής και κατ΄επέκταση όλης της Χίου με την ίδρυση «Ψηφιακού Κέντρου ομηρικής κληρονομιάς». Για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης εργάστηκαν με ζήλο πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι –ιστορικοί, μηχανικοί και αρχαιολόγοι- με μεράκι και αγάπη για την προβολή του νησιού μας. Η παρουσίαση της σχετικής μελέτης «Σχεδιάζοντας ένα κέντρο προβολής για τον Όμηρο και την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου: προδιαγραφές, παράμετροι και εκτιμώμενα αποτελέσματα» πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

Η προστιθέμενη τουριστική αξία για τη Χίο είναι πασιφανής, διότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Χίου ως προορισμού, στη διεθνή της προβολή με την ανάπτυξη καλλιτεχνικού, συνεδριακού και εκπαιδευτικού τουρισμού. Επιτυγχάνεται έτσι η διασφάλιση του brand name της Χίου σε σχέση με τον Όμηρο, ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος και επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η εκπαιδευτική αξία του Μουσείου/Κέντρου Ψηφιακών Εφαρμογών επίσης είναι τεράστια. Θα είναι το πρώτο (παγκοσμίως) κέντρο ψηφιακής προβολής του Ομήρου και των έργων του, ενώ παράλληλα θα αποτελεί και κέντρο ψηφιακής προβολής της ίδιας της Χίου και της ιστορίας της. Η δημιουργία των ψηφιακών εφαρμογών για τον Όμηρο στη Χίο θα αποτελέσει ένα νέο παιδευτικό εργαλείο, τόσο για τους μαθητές και φοιτητές (της Χίου, των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, αλλά και όλης της Ελλάδας) όσο και για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό γενικότερα. Τα εκθέματα, σε συνδυασμό με ένα ενημερωμένο και εμπεριστατωμένο website, θα αναβαθμίσουν τον τρόπο διδασκαλίας των ομηρικών επών, ενώ θα οπτικοποιούν ακόμη και δύσκολες πτυχές του σχετικού υλικού, ενώ παράλληλα, θα ανιχνεύονται τα τεκμήρια της ιστορικής φυσιογνωμίας του Ομήρου αλλά και η κομβική σημασία της Χίου ως σημείου καλλιέργειας της ποίησης και των γραμμάτων στην αρχαιότητα.

Τα εκθέματα του Μουσείου/Κέντρου Ψηφιακών Εφαρμογών και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν θα συνδυάζονται με τις φυσικές κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο (θεματικό πάρκο), ώστε να προσφέρουν μάθηση και ψυχαγωγία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες επισκεπτών.

Πρέπει να στηρίξουμε όλοι αυτή την αξιόλογη προσπάθεια!

Πιστεύουμε στην αδιαμφισβήτητη αξία του φιλόδοξου σχεδίου ανάδειξης της Χίου μας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της περιοχής, που αποτελεί από μόνο του ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα σε συνδυασμό με το εκτενές θαλάσσιο μέτωπο.

Οι όποιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρέπει βεβαίως να εναρμονίζονται εικαστικά με τα πολιτισμικά, ιστορικά, κοινωνιολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα, στοιχεία και παραδόσεις που είναι άμεσα και έμμεσα συνδεδεμένα με τον χώρο και την περιοχή, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες σε συνδυασμό με τα ευρύτερα πολιτιστικά και φυσιολατρικά αξιοθέατα της Χίου μας.

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/