Η ελληνική οικογένεια ακρογωνιαίος λίθος της επιβίωσης της χώρας

Η ελληνική οικογένεια είναι ο πυρήνας της κοινωνίας μας, η πηγή της διατήρησης των παραδόσεων, των συνηθειών, των εθίμων και της νοοτροπίας του λαού μας στο πέρασμα του χρόνου. Στα πέτρινα χρόνια της κρίσης όμως, η οικογένεια υπέστη τις συνέπειες της υπερφορολόγησης, της στέρησης, της ανεργίας και δυστυχώς της μετανάστευσης, ενός βιώματος από το σκληρό παρελθόν που επανήλθε στις μέρες μας δριμύτερο… Η ελληνική οικογένεια έχει πληγεί σοβαρά και η χαρά της ζωής για την απόκτηση απογόνων είναι άπιαστο όνειρο υπό τις σημερινές συνθήκες για τα νέα ζευγάρια. Ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται, το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων έχει διαταραχθεί και οι νέοι άνθρωποι μην αντέχοντας το βάρος της κρίσης και της ανεργίας εγκαταλείπουν τη χώρα με την ελπίδα μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό, όπου αποκαθίστανται επαγγελματικά, δημιουργούν οικογένεια και απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο της επιστροφής τους στην πατρίδα. Και η Ελλάδα; Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Εξελίσσεται σε χώρα γερόντων, συρρικνώνεται πληθυσμιακά, χάνει την παραγωγική της βάση και το πιο ζωντανό και δραστήριο τμήμα του πληθυσμού της, καταδικασμένη σε οικονομικό μαρασμό και με διαρκή απειλή κατάρρευσης του φορολογικού και ασφαλιστικού της συστήματος.

Το θέμα είναι πρωτίστως εθνικό, είναι η ίδια η επιβίωση του έθνους που απειλείται! Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση και χάραξη υπερκομματικής εθνικής στρατηγικής για το μείζον αυτό θέμα. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πρόβλεψη για επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια.

  • Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

  • Όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις  νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

  • Στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες με επαναφορά όλων των επιδομάτων προς αυτές.

  • Μέτρα οικονομικής στήριξης στα νέα ζευγάρια, όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας, επανεξέταση των τεκμηρίων έως την ενηλικίωση των τέκνων και αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

  • Στήριξη στους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια: Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Αν όμως το παιδί δε βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια θα λαμβάνει ενίσχυση μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη βρεφονηπιακό σταθμό.

  • Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων.

  • Βοήθεια στις νέες μητέρες με τη δυνατότητα επιλογής από τις ίδιες του χρόνου για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, με το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα».

Είναι υποχρέωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα προσοχή το μείζον αυτό εθνικό θέμα και να στηρίξουν με διορατικότητα, συνέπεια και ενότητα την ελληνική οικογένεια και την κοινωνία.

Είναι το πατριωτικό καθήκον όλων μας, το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις επόμενες γενιές, στην ιστορία μας, στην ίδια την Ελλάδα!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/