3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου και θεσπίστηκε  το 1992 από τον ΟΗΕ με στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων αυτών. Επιδιώκεται η αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής καθώς και η κοινωνική τους ενσωμάτωση. Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από κάποια αναπηρία. Η προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή τους και τον ενεργό τους ρόλο στην κοινωνία. Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς φραγμούς για όλους τους πολίτες.

Η Ελλάδα έχει επικυρώσει όλες τις Διεθνείς Συνθήκες σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στο Σύνταγμά μας ορίζεται ότι «κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στην ευαίσθητη αυτή κατάσταση δικαιούται ειδικής προστασίας που προέρχεται από το κράτος, ως έκφανση της γενικότερης υποχρέωσής του να σέβεται και να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο τρόπος αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς, της ευαισθησίας και του σεβασμού μιας κοινωνίας σε όλα τα μέλη της χωρίς διακρίσεις. Δεν είναι θεμιτό τα άτομα με αναπηρία να βρίσκονται στο περιθώριο του κοινωνικού γίγνεσθαι, κανένας συμπολίτης μας δεν «περισσεύει». Όλοι έχουν ειδικές δεξιότητες και μάλιστα οι συγκεκριμένοι ίσως έχουν και περισσότερο ανεπτυγμένες ικανότητες σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα καλλιτεχνών που μεγαλούργησαν ζωγραφίζοντας με το στόμα ή τα πόδια, μεγάλων επιστημόνων που η όποιας μορφής αναπηρία δεν τους εμπόδισε με το μεγαλείο του πνεύματος να επιβληθούν και η κοινωνία να υποκλιθεί ενώπιόν τους. Οι Παραολυμπιονίκες είναι ίσως το φωτεινότερο παράδειγμα της ανθρώπινης ατσάλινης θέλησης για ό,τι φαντάζει ακατόρθωτο. Όταν υπάρχει θέληση, τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο! Αρκεί η κοινωνία να αποδεικνύει ότι σέβεται αυτά τα άτομα με τις ιδιαίτερες ικανότητες που μπορούν εξίσου να συνεισφέρουν στην πρόοδο και την ευημερία.

Όλοι έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η προαγωγή μιας κοινωνίας που λειτουργεί με βάση τις αρχές του σεβασμού, της αποδοχής και της αλληλεγγύης και θεωρεί τη διάκριση λόγω αναπηρίας παραβίαση της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του ατόμου.

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας