Η γνώση του παρελθόντος δίνει δύναμη για το μέλλον

Η Χίος μας, τιμά σήμερα την επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον τουρκικό ζυγό στις 11 Νοεμβρίου 1912, ανήμερα της εορτής των Αγίων της Μηνά, Βίκτωρα και Βικεντίου. Η επιχείρηση του ελληνικού στρατού στο νησί διήρκεσε 40 ημέρες και μετά από σκληρές και αμφίρροπες σε πολλές περιπτώσεις μάχες λόγω της αρχικής άρνησης του Τούρκου στρατιωτικού Διοικητή να παραδοθεί, ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 20 Δεκεμβρίου 1912.

Ήταν η εποχή των Βαλκανικών πολέμων 1912-13, που σήμαναν το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τα εδάφη της πατρίδας μας απελευθερώθηκαν το ένα μετά το άλλο, χάρη στην αγαστή συνεργασία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, το υψηλό φρόνημα του ελληνικού στρατού αλλά και την ομοψυχία και αποφασιστικότητα του λαού μας.

Σήμερα, οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα για την αξία της γνώσης της ιστορίας μας και την αναγκαιότητα απόδοσης τιμών σ’ εκείνους τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Ο λαός μας στη μακροχρόνια πορεία του απέδειξε ότι, όταν υπήρχε ομοψυχία, ενότητα, λαχτάρα για ελευθερία και προκοπή, μεγαλούργησε. Οι Έλληνες ήξεραν πάντοτε στις δύσκολες ώρες να προτάσσουν το συμφέρον της πατρίδας έναντι του ατομικού και να αντιμάχονται πανίσχυρες αυτοκρατορίες χωρίς να δειλιάζουν από την αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων. Η γνώση του παρελθόντος μας δίνει δύναμη για το μέλλον! Το φωτεινό παράδειγμα των προγόνων μας ας μας καθοδηγεί στις δύσκολες στιγμές που ζει σήμερα η πατρίδα μας.

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/