Αντιμέτωποι με τα λάθη τους

Μετά τη δικαστική δικαίωση συνταξιούχου που ζητούσε επιστροφή αναδρομικών ποσών από περικοπές του δευτέρου μνημονίου, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τσουνάμι ανάλογων προσφυγών συνταξιούχων πολλών επαγγελματικών ομάδων. Η ελληνική Δικαιοσύνη, πυλώνας σταθερότητας σε μια δημοκρατία, στηρίζει με το έργο και τις αποφάσεις της τους πολίτες απέναντι στη λαίλαπα της ατελείωτης φορολογίας. Και ενώ το 2014 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε επιστρέψει τα 50% του ποσού των αναδρομικών και είχε αποκαταστήσει τις μισές από τις απώλειες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν συνέχισε αυτή την υποχρέωση και τώρα σύρεται σε συμμόρφωση μετά από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Η αμηχανία είναι έκδηλη από την πληθώρα των αντικρουόμενων δηλώσεων αρμοδίων παραγόντων και την επίκληση του κινδύνου «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», αν υποτεθεί ότι πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι οι κλάδοι των συνταξιούχων με αναδρομικά των έξι τελευταίων ετών…..

Θα υποχρεωθούν όμως να συμμορφωθούν! Το δυσάρεστο είναι ότι και αυτό θα γίνει για μια ακόμη φορά λανθασμένα: όχι γιατί η χώρα πέτυχε αναπτυξιακούς στόχους αλλά μέσω της υπερφορολόγησης, της εσωτερικής στάσης πληρωμών και της συρρίκνωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σχετικό θέμα είναι και οι συμφωνημένες με τους θεσμούς περικοπές των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, εξέλιξη που επιδιώκει πάση θυσία τώρα να αποτρέψει η Κυβέρνηση φοβούμενη τις συνέπειες. Η «αντιμετώπιση» των συνταξιούχων από το 2015 ως σήμερα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιελάμβανε συνολικά 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κατά 35% στις κύριες κατά 45% στις επικουρικές συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους και στη συνέχεια και για τους παλαιούς. Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 διατυπώνονται δύο αντίθετες εκδοχές (!) για τις συντάξεις και η Κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή σχετικής απόφασης του Γιούρογκρουπ, διότι βρισκόμαστε σε αυστηρή εποπτεία, κάτι που φροντίζει βεβαίως να αποσιωπά.

Δυστυχώς όλες οι περικοπές συντάξεων προέκυψαν από τα δικά της εγκληματικά λάθη. Τώρα προσπαθεί να ακυρώσει όσα η ίδια ψήφισε: καιροσκοπισμός, σκοπιμότητα, λαϊκισμός, επικοινωνιακά τεχνάσματα εν όψει εκλογών μιας παραπαίουσας Κυβέρνησης, με μύρια λάθη ιδεοληψίας και κακών χειρισμών.

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/