Η ανομία στα ΑΕΙ καθρέφτης της παρακμής της χώρας

Η ανομία στα ΑΕΙ καθρέφτης της παρακμής της χώρας

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα είναι προσβλητική για την Ελλάδα, την ιστορία και τη δημοκρατία της. Δεν είναι μόνο το αντιαισθητικό θέαμα με τις κομματικές αφίσες που δεν αφήνουν σπιθαμή τοίχου ελεύθερη. Είναι οι στρατιές ανθρώπων άσχετων με τα Ιδρύματα που στο όνομα στρεβλής ερμηνείας της έννοιας του «ασύλου», λυμαίνονται τους χώρους παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία τους: παράνομοι μικροπωλητές, ομάδες κομματικών εγκάθετων που σκορπούν τον τρόμο και τη βία, έμποροι ναρκωτικών και αναρχικοί που επιτίθενται σε φοιτητές, μέλη ΔΕΠ ή διακόπτουν τις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης των Σχολών.

Στα Πανεπιστήμιά μας επικρατεί ανομία και τελούνται αξιόποινες πράξεις από μειοψηφίες φανατικών που επιχειρούν να επιβληθούν. Το πανεπιστημιακό «άσυλο» κακοποιείται βάναυσα, γιατί δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης ιδεών. Μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί σε κάθε νοήμονα πολίτη αυτή η κατάσταση. Η θλίψη μάλιστα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν οι φοιτητές μας μετέχοντας σε προγράμματα κινητικότητας όπως το ERASMUS, συνεχίζουν για ένα διάστημα τις σπουδές σε ΑΕΙ του εξωτερικού. Εκεί γίνεται η οδυνηρή σύγκριση: όμορφο, καθαρό και ήρεμο περιβάλλον, ευπρέπεια και σεβασμός, μόνο μέλημα είναι η απόκτηση γνώσης, η πρόοδος και η επιστημονική κατάρτιση. Δυστυχώς στην Ελλάδα μας, που αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική, ηθική, πολιτική και πολιτισμική κρίση, η εικόνα των Πανεπιστημίων είναι ο καθρέφτης της…

Η κατάσταση όμως πρέπει να αλλάξει! Η παιδεία εν γένει και ειδικότερα η πανεπιστημιακή θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τα ΑΕΙ πρέπει να είναι χώροι γνώσης, έρευνας, καινοτομίας, ευγενούς πνευματικής άμιλλας και αριστείας. Το επιστημονικό έργο, η προσφορά, ο σεβασμός των άλλων και του χώρου είναι αυτό που ταιριάζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία που επενδύει στη μόρφωση. Οι φοιτητές μας να αφοσιώνονται στις σπουδές τους που με τόσο κόπο ξεκίνησαν με τη στήριξη των οικογενειών τους, να προάγεται η γνώση, να παρέχεται κίνητρο για βελτίωση και η προσπάθεια για το καλύτερο να είναι ο στόχος. Ο χώρος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής της πολιτείας, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί απαλλαγμένος από ξένα στοιχεία και παρεμβάσεις με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο, την εξέλιξη και την ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας.

Για το καλό της χώρας μας και της παρεχόμενης παιδείας, θα πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα να επιτελεί το έργο της απερίσπαστη και οι φοιτητές μας ως μελλοντικοί επιστήμονες να προοδεύουν και να φιλοδοξούν να παραμείνουν στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην πρόοδό της.

Θα πρέπει να έχουμε αυτόνομα, ανταγωνιστικά και σύγχρονα Πανεπιστήμια που να αποτελούν πηγή γνώσης, ποιότητας και ανάπτυξης. Και η Ελλάδα να είναι υπερήφανη για τα Πανεπιστήμιά της!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/