H φύση τιμωρεί την ανθρώπινη αλαζονεία

H φύση τιμωρεί την ανθρώπινη αλαζονεία

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων δυστυχώς επαληθεύονται.

Ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται, η θερμοκρασία της γης τα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, η αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και κυρίως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αερίων ευθύνονται στο μέγιστο βαθμό για αλυσιδωτές δυσμενέστατες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, στην κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στην ξηρά (Γροιλανδία, Ανταρκτική) που με τη σειρά του ανεβάζει τη στάθμη του νερού της θάλασσας. Αυτό έχει ως συνέπεια τις πλημμύρες κατά μήκος των ακτών, με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές στις περιοχές αυτές και ανθρώπινα θύματα.

Μια ακόμη συνέπεια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τείνουν να γίνουν συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με το παρελθόν: ασυνήθιστα κύματα ζέστης, ξηρασία, πυρκαγιές ή καταρρακτώδεις καταστροφικές βροχές και θύελλες!

Η φύση μοιάζει να επαναστατεί εξαιτίας της ασύδοτης και αλαζονικής συμπεριφοράς του ανθρώπου…

Οι Διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ και η Ε. Ε., κινητοποιήθηκαν για την έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη χειρότερων καταστάσεων με την υπογραφή συμφωνιών με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η Ε.Ε. με την Συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη το Παρίσι το 2015, υποχρεώνει τα κράτη μέλη στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. ως το 2030.

Η χώρα μας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων, λόγω της μεγάλης της ακτογραμμής και απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Όπως επισημαίνεται, οφείλουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά διότι διαφορετικά, η γεωργική μας παραγωγή θα πληγεί σημαντικά από τους καύσωνες, τη μείωση των βροχοπτώσεων, την ερημοποίηση εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών και τη μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.

Παράλληλα, ο τουρισμός, που αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία, θα επηρεαστεί δυσμενώς ενώ εκατομμύρια Έλληνες αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι χρειάζεται να γίνει;

• Ταχεία προσαρμογή του θεσμικού μας πλαισίου στη Συμφωνία του Παρισιού

• Προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με ενδεδειγμένες παρεμβάσεις (προστασία δασών και εθνικών δρυμών, βιοτόπων, υδάτινου στοιχείου, ανακύκλωση, καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων) και με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων

• Παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο λειτουργίας με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

• Απεξάρτηση από τη χρήση του λιγνίτη και του άνθρακα και στροφή στην ευρεία αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή που στη χώρα μας προσφέρονται στο περιβάλλον απλόχερα

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/