Οι Χιώτες είναι ακρίτες, φυλάττουν Θερμοπύλες! Συνέντευξη Αιμιλιανού Ευαγγελινού στα ΧΙΑΚΑ ΝΕΑ

Οι Χιώτες είναι ακρίτες, φυλάττουν Θερμοπύλες!

Συνέντευξη Αιμιλιανού Ευαγγελινού στα ΧΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση:

Κύριε Ευαγγελινέ, δηλώσατε πρόσφατα ότι θα συνδράμετε με όλες σας τις δυνάμεις στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας.  Γιατί να εμπιστευτεί ο αυριανός ψηφοφόρος που δηλώνει απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα, τη Νέα Δημοκρατία και την οικονομική της πολιτική;

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ώστε να σταθεί πάλι η χώρα στα πόδια της και να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει το δήθεν τέλος των μνημονίων ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που τελείωσε είναι τα χαμηλότοκα δάνεια που παίρναμε από τους εταίρους μας. Στόχος της εξόδου από τα μνημόνια ήταν να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα και να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με λογικά επιτόκια. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Το δεκαετές ομόλογο είναι απαγορευτικό για δανεισμό και κινείται πάνω από το 4,5%. Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί. Η κυβέρνηση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στο εξωτερικό. Επιπλέον έχουν ψηφιστεί μέτρα λιτότητας 5,1 δις ευρώ, νέες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μέχρι το 2060 και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Πάντα λοιπόν ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός οικονομικού εκτροχιασμού και ενός νέου οικονομικού αδιεξόδου. Τι προτείνουμε εμείς; Πέντε βασικούς πυλώνες-άξονες στους οποίους θα βασιστούμε:

Πρώτος πυλώνας η δραστική μείωση φόρων με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων με κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Δεύτερος πυλώνας η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος και κινήτρων στους τομείς που διαθέτουμε πλεονέκτημα όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και ο πρωτογενής τομέας. Τα κίνητρα δεν πρέπει να είναι μόνο χρηματοδοτικά αλλά θεσμικά – νομοτεχνικά για τη διαμόρφωση ενός σαφούς και σταθερού πλαισίου μέσα στο οποίο οι επενδυτές μπορούν να έρθουν με ασφάλεια και οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν υγιώς δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για την χώρα.

Τρίτος πυλώνας αφορά στην τήρηση ή και επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και της ενίσχυσης της προσπάθειας δημιουργίας πηγών εσόδων στην οικονομία και μείωση της ανεργίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν αντεστραμμένη ιδεολογική εμμονή της φιλελεύθερης παράταξης, αποτελούν αναγκαιότητα για την έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα καταστήσουν τη χώρα νέο κέντρο επιχειρηματικότητας είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Την ώρα που πόλεις κρατών της Ε.Ε. διαγκωνίζονται στην προσέλκυση επιχειρήσεων που αναζητούν νέα έδρα μετά το BREXIT η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, του τουρισμού, των logistics κ.α.

Τέταρτος πυλώνας αφορά στην ενεργό και όχι φοβική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα ότι όταν δεν εκμεταλλευόμαστε τη δημόσια περιουσία την απαξιώνουμε και χαμένοι είμαστε όλοι. Η περίπτωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι χαρακτηριστική.

Πέμπτος πυλώνας αφορά στη στήριξη καταξιωμένων επιχειρήσεων αλλά και νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω της παροχής ρευστότητας τους με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Παράλληλα, θα πρέπει επιτέλους να συνδέσουμε τις επιχειρήσεις με την έρευνα και ανάπτυξη και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως συμβαίνει στις χώρες του δυτικού κόσμου. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία, θα βοηθήσουμε στη μείωση της «φυγής του ανθρώπινου κεφαλαίου» ή όπως ονομάζεται «brain drain» αλλά και στην διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της προσφοράς της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ ανακοίνωσε τα βασικά μέτρα που πιστεύει ότι μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα δώσουν ανάσα στους πολίτες:

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

-Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων.
για εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ, από το 22% στο 9%.
-Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.
-Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

 

Ερώτηση:

Εκτός από την οικονομία, ποιο άλλο θέμα θεωρείτε εσείς ότι είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας;

 

Το δημογραφικό πρόβλημα και γενικότερα η κατάσταση της ελληνικής οικογένειας μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.  Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την αριθμητική εξέλιξη του πληθυσμού με το ισοζύγιο θανάτων – γεννήσεων να είναι ανησυχητικό. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, καταλαβαίνουμε ότι  το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας τείνει να λάβει διαστάσεις εθνικού θέματος.

Η βασική αιτία του φαινομένου εδράζεται στην οικονομική κρίση. Εξαιτίας της, τα νέα ζευγάρια προβληματίζονται στην απόκτηση παιδιών λόγω της δυσκολίας ανταπόκρισης στα πρόσθετα έξοδα. Παράλληλα η ανεργία προκάλεσε το λεγόμενο «brain drain», δηλαδή την οικονομική μετανάστευση των νέων, κυρίως επιστημόνων, με αποτέλεσμα περίπου 400.000 άτομα να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό και όσο η οικονομική κατάσταση δε βελτιώνεται, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι οικονομικός και κυρίως εθνικός! Στο εσωτερικό της χώρας απειλούνται το ΑΕΠ με μείωση ενώ το ασφαλιστικό σύστημα και η παροχή των συντάξεων με κατάρρευση, γιατί η μικρή οικονομικά ενεργή βάση θα καλείται να συντηρήσει στο μέλλον υπέρμετρα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων απόμαχων της εργασίας. Αλλά, πρωτίστως μια συρρικνωμένη πληθυσμιακά Ελλάδα σε μια εύφλεκτη γεωγραφικά περιοχή με επιθετικούς γείτονες, θα πρέπει να επιβιώσει! Για εμάς η ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας θα πρέπει να αποτελεί στρατηγική επιλογή για το μέλλον. Προτείνουμε, λοιπόν, μέτρα ευρύτερου φάσματος συνδυαστικού χαρακτήρα, αλληλοσυμπληρούμενα και στοχευμένα όπως, την άμεση βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιρίες για τους νέους μας, ώστε να ζήσουν ή να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Ακολούθως, συνέργειες των κρατικών φορέων υγείας με φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας (πρόληψης και αντιμετώπισης). Αποδείχτηκε ότι το κράτος μόνο του δεν μπορεί να υποστηρίξει την ελληνική νησιωτικότητα. Η λύση είναι η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα (στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, παιδικοί σταθμοί και ολοήμερα σχολεία για όλα τα παιδιά, αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, παροχή χαμηλότοκων δανείων) ώστε να ενθαρρυνθούν τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Και τέλος, να αποφασιστεί με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στο Κοινοβούλιο η χάραξη  εθνικής πολιτικής μακράς πνοής για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, με συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

 

 

Ερώτηση:

Έχετε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια –για όποιον σας παρακολουθεί- τη μεγάλη σας αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα σας, τη Χίο. Το νησί σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα και απαιτούνται τολμηρές ή ίσως και δύσκολες παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χίος σήμερα;

 

Το θέμα της νησιωτικότητας είναι πολύ σοβαρό και εξόχως σημαντικό. Όταν μιλούμε για «νησιωτικότητα» αναφερόμαστε στην αδυναμία εύκολης πρόσβασης και το αίσθημα της απομόνωσης των κατοίκων. Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο και δημιουργείται από ένα πλέγμα παραγόντων που δυναστεύουν τη ζωή των Χιωτών. Άπτεται θεμάτων οικονομικής πολιτικής, φορολογίας, μεταφορών, υποδομών, της εξωτερικής πολιτικής και του προσφυγικού. Και εξηγούμαι:

Το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ  στο τέλος του έτους, θέμα ευρέως γνωστό και πολυσυζητημένο. Αν ισχύσει, θα σημάνει αυξήσεις σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Έπειτα, η δυσκολία των αερομεταφορών και των θαλασσίων ή των ναυτιλιακών μεταφορών λόγω της τιμής του εισιτηρίου, της ιδιαιτερότητας της μεγάλης απόστασης της Χίου από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και των ελλείψεων στις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμιο) που λειτουργούν ανασταλτικά στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα με αυτό, η συχνότητα των δρομολογίων και τα ωράριά τους είναι ένας παράγοντας που δυσχεραίνει επίσης την επικοινωνία και την επαφή με την ενδοχώρα. Δεν είναι δυνατόν να είναι συχνότερα τα δρομολόγια και φθηνότερα τα εισιτήρια μέσω Τουρκίας (!) για μετάβαση σε άλλες νησιωτικές περιοχές ή στην ενδοχώρα της Ελλάδας!

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών με ισοπεδωτική λογική και αδιαφορώντας ακόμη και για μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο Κάμπος, υπολογίζει μόνο τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους, θέλοντας να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες των περιβολιών σαν να είναι τα κτήματά τους οικόπεδα, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της περιοχής και αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της κίνησης αυτής.

Οι μαστιχοπαραγωγοί μας φέτος, δύο φορές εντός του καλοκαιριού, υπέστησαν τεράστιες ζημιές λόγω κακοκαιρίας χωρίς να έχουν ακόμη αποζημιωθεί.

Όλοι βιώνουμε την κρίση αλλά ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας, όπως η Χίος μας, τη βιώνουν πιο έντονα και οι κάτοικοι έχουν την αίσθηση ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η είσπραξη φόρων και η ανεύρεση πρόσθετων πηγών εσόδων.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Στη ΒΙΑΛ φιλοξενείται πολλαπλάσιος αριθμός προσφύγων από όσους «αντέχουν» οι εγκαταστάσεις, γεγονός που προσβάλλει την  αξιοπρέπεια των προσφύγων για τους οποίους κόπτεται η κυβέρνηση, δημιουργεί εντάσεις και επεισόδια με τους κατοίκους που έχουν φτάσει στα όριά τους ενώ και η εικόνα της χώρας αμαυρώνεται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων και της αμφισβήτησης των συνόρων δημιουργεί επεισόδια παρενοχλώντας τους αλιείς ή ακόμη και ψαροτουφεκάδες όπως συνέβη προ ημερών στις Οινούσσες ή τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως συνέβη πάλι στην ίδια περιοχή τον Αύγουστο σε ναυάγιο σκάφους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ίδιες όλες οι περιοχές της χώρας και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τα ίδια προβλήματα. Οι Χιώτες είναι ακρίτες, φυλάττουν Θερμοπύλες! Χρειάζονται στήριξη και δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρώτα ο άνθρωπος και μετά οι φόροι, το μνημόνιο και οι εισπράξεις. Τα προβλήματα έχουν σωρευτεί και είναι πολλά, δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα-ασπιρίνες όπως το μεταφορικό ισοδύναμο που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση σαν  πανάκεια!

Ποιες είναι οι δικές μας θέσεις;

Καταρχάς για το θέμα του ΦΠΑ είμαστε ξεκάθαροι: όχι μόνο θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ, αλλά θα μειωθεί και ο αντίστοιχος στην εστίαση από το 24% στο 13% και γενικώς η πολιτική μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα προβλέπει μείωση της φορολογίας και των εισφορών. Στόχος μας είναι να πετύχουμε με άλλο μείγμα πολιτικής ένα «αναπτυξιακό σοκ» επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει κατά συνέπεια και στην επίλυση των προβλημάτων της νησιωτικότητας που σχετίζονται με τις μεταφορές, τη βελτίωση των υποδομών και την άδικη φορολόγηση.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο από τους μετανάστες θα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής στις πατρίδες τους, ενώ όσοι επιλέξουν να ζήσουν στη χώρα μας θα ζουν με αξιοπρέπεια.

Το θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας είναι εθνικό, δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η ένστασή μας ωστόσο αφορά τις εντολές που υποχρεούνται να εκτελούν τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος ή του Πολεμικού Ναυτικού, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται η εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίζει συμβάντα ή να ακολουθεί κατευναστική τακτική έναντι των Τούρκων, χωρίς αποτέλεσμα.

 

Ερώτηση:

Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα θέλατε να μας πείτε ποιο είναι το προσωπικό σας «στοίχημα» από την ενασχόλησή σας με την ενεργό πολιτική; Τι θα θέλατε να πείτε στους Χιώτες συμπολίτες μας;

 

Έχω ξεκινήσει από πολύ παλιά την ενασχόληση μου με την πολιτική. Ξεκίνησα από τα φοιτητικά μου χρόνια ως μέλος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, αργότερα ως Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Καλλιμασιάς, ως μέλος στην Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της ΔΑΚΕ Καθηγητών ως σήμερα. Στη Χίο, δραστηριοποιήθηκα στην πρώτη εκλογική Αναμέτρηση Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία) την περίοδο 1994-1998 με τον αείμνηστο Νομάρχη Γεώργιο Καλουτά, μια πλούσια και πολύ παραγωγική τετραετία, στη διάρκεια της οποίας ξεκίνησαν έργα που ακόμη ολοκληρώνονται! Μετά το 1998 δεν ήμουν υποψήφιος για προσωπικούς λόγους, ήμουν όμως πάντα κοντά στις εκλογικές διαδικασίες της Χίου μας με διάφορους τρόπους και  ήμουν πάντοτε δραστήριο μέλος της Χιακής κοινωνίας συμμετέχοντας ενεργά σε πολιτιστικούς, αθλητικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς συλλόγους. Η επαναδραστηριοποίησή μου στα κοινά προέκυψε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε το Μητρώο Στελεχών. Τότε θέλησα και εγώ να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια, γιατί πάνω απ΄ όλα πίστεψα στο όραμά του για μια καλύτερη Ελλάδα. Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει, όμως θέλω να αγωνιστώ για την Ελλάδα και τη Χίο μας με όλες μου τις δυνάμεις.

Επιτρέψτε μου μια πιο προσωπική αναφορά. Αγαπώ ιδιαιτέρως τη Χίο μας και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου. Θέλω να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ στην πατρίδα μου και μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα, αποφάσισα να βγω ξανά μπροστά και να μιλήσω την γλώσσα της αλήθειας, με ειλικρίνεια και ευθύτητα προς τους συμπολίτες μου. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα κάνω θαύματα! Όμως έχω όρεξη για δουλειά και χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις να δώσω την ψυχή μου για να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να ελαττωθούν τα προβλήματα των Χιωτών. Δεν είναι θέμα προσωπικής προβολής ή φιλοδοξίας. Θέλω να προσφέρω, γιατί αγαπώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τη Χίο και επιθυμώ να συμβάλω σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή : https://xiakanea.gr/?p=3254

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας
https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/