Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε και εορτάζεται κάθε χρόνο από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα.  Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης ο εορτασμός αποσκοπεί στην αναγνώριση της συνεισφοράς των ναυτικών παγκοσμίως στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών. Αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να προβληθούν οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, οι οποίες απορρέουν από τις ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες καθώς το πλοίο αποτελεί ταυτόχρονα χώρο εργασίας αλλά και χώρο διαβίωσης των ναυτικών.

Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα κατέχει μείζονα θέση στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι Έλληνες ναυτικοί με την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό τους συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και της ελληνόκτητης ναυτιλίας στον παγκόσμιο στίβο που αυτή δραστηριοποιείται.

Η Χίος

Στο σημείο αυτό κάνοντας μια κατάθεση ψυχής ως γιος ναυτικού και Χιώτης, θα ήθελα να αναφερθώ και στα επιτεύγματα της χιώτικης ναυτιλίας.

Το νησί μας αποτελεί τη γενέτειρα πολλών εφοπλιστών, στελεχών και ναυτικών της ελληνικής ναυτιλίας και κατ’ επέκταση έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς παραδοσιακούς ναυτότοπους. Αιώνες τώρα η ναυτοσύνη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της χιώτικης κοινωνίας. Κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια σχεδόν έχει στηρίξει όνειρα και ελπίδες στις λαμαρίνες ενός πλοίου ενώ οι Χιώτες ναυτικοί έχουν οργώσει κάθε σπιθαμή των ωκεανών σηκώνοντας στις πλάτες τους μια ολόκληρη οικονομία.
H Χιώτικη εμπορική ναυτιλία, οι Χιώτες εφοπλιστές, αξιωματικοί, κατώτερα πληρώματα, ναυπηγοί και εργαζόμενοι σε ναυτιλιακά γραφεία αγωνίζονται για τη ναυτιλιακή προβολή της Ελλάδας παγκοσμίως. Οι Χιώτες εφοπλιστές διακρίνονταν ανέκαθεν για τη φιλοπατρία τους και κυρίως για την αγάπη τους προς την ιδιαίτερή τους πατρίδα ενώ ο Χιώτης ναυτικός με την αγωνιστικότητα και τον επαγγελματισμό του έγινε ο κυριότερος συντελεστής του λαμπρού ναυτιλιακού αποτελέσματος. Αξίζουν λοιπόν την έκφραση της τιμής και του σεβασμού μας για την μεγάλη τους προσφορά στην Ελλάδα και τη Χίο μας.

Καλές θάλασσες!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Καθηγητής Πληροφορικής

Ms Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού

Ms Διοίκηση και Οικονομία Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/

 

Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα