Κάμπου Χίου

Η υπερφορολόγηση απειλεί τη φυσιογνωμία του Κάμπου Χίου

Η Χίος για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας κυβερνητικών χειρισμών. Ο «στόχος» τώρα είναι η πολιτιστική της κληρονομιά και η μοναδικού κάλλους περιοχή του Κάμπου, που από τους ιθύνοντες στο ΥΠΟΙΚ θεωρείται νέα πηγή φορολόγησης με πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες στη φυσιογνωμία της Χίου.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ιδιοκτήτες των κτημάτων του Κάμπου λαμβάνουν ειδοποιήσεις να δηλώσουν στο Ε9 ως οικόπεδο το περιβόλι τους, τροποποιώντας τον ως τώρα ισχύοντα χαρακτηρισμό «αγροτεμάχιο». Μάλιστα, αυτού του είδους η τροποποίηση θα ισχύσει αναδρομικά από το 2013!

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους «υπευθύνους» άσκησης της οικονομικής πολιτικής ότι:

  • Η περιοχή του Κάμπου Χίου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος βάσει της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2492/33922/10-8-1990 (ΦΕΚ 578/Β΄/6-9-1990) απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και ως παραδοσιακός οικισμός βάσει του Προεδρικού Διατάγματος Γ.80047 της 23-12-1991 (ΦΕΚ 33/Δ΄/17-1- 1992).

  • Εκτός από οικισμός μεγάλης ιστορικής αξίας και μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους, η περιοχή του Κάμπου διατηρεί και σήμερα τον αγροτικό της χαρακτήρα που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη των περιβολιών με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, χιώτικου μανταρινιού (προϊόν Π.Ο.Π.) και πορτοκαλιού.

  • Ενδεικτικό του μοναδικού αλλά, ταυτόχρονα, χρήζοντος ειδικής προστασίας χαρακτήρα του Κάμπου Χίου είναι το γεγονός πως συμπεριλήφθη στον κατάλογο των «επτά πλέον απειλούμενων μνημείων» πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2016 του οργανισμού Europa Nostra.

  • Στον Κάμπο Χίου ισχύουν αυστηροί ειδικοί όροι και ποικίλοι περιορισμοί δόμησης επειδή έχει ανακηρυχθεί ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός.

  • Ο Κάμπος δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών με αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Ζητούμε λοιπόν:

  • Την ανάκληση της άδικης και ισοπεδωτικής απόφασης του ΥΠΟΙΚ που παραβλέπει τις ιδιαιτερότητες του ιστορικού οικισμού με τον οικιστικό και αγροτικό του χαρακτήρα αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά των εσπεριδοειδών με τις υπάρχουσες συνθήκες και τα προβλήματα ύδρευσης της Χίου.

  • Την προστασία του παραδοσιακού οικισμού-ιστορικού τόπου του Κάμπου Χίου και των περιβολιών του από την υπέρμετρη φορολόγηση και την οικοπεδοποίηση, διότι θεωρούμε ότι η παράλογη φορολόγηση των περιβολιών του Κάμπου που επιχειρείται θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη ιδιοκτησιών, την αλλοίωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής και την σταδιακή απαξίωσή της.

  • Την θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων για τη φορολογία ακινήτων στον Κάμπο λόγω της ανάγκης προστασίας των περιοχών ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αιμιλιανός Ευαγγελινός

Καθηγητής Πληροφορικής

Πολιτικό Στέλεχος Νέας Δημοκρατίας

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/

Κάμπου Χίου