ΦΠΑ στα 5 νησιά

Κοντόφθαλμη πολιτική

Κοντόφθαλμη πολιτική

Η κυβέρνηση έσπευσε μετά τη σύνοδο Κορυφής να πανηγυρίσει για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Όμως, σχεδίασε όπως φαίνεται χωρίς..…τον ξενοδόχο. Η αναστολή τελικώς θα ισχύσει μόνο ως το τέλος του 2018 τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μιλούσε για μακρό χρονικό διάστημα, ενώ στο τελευταίο eurogroup η Γερμανία αντέδρασε έντονα ακόμη και για την μικρή αυτή παράταση, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση αθέτησε τα συμφωνηθέντα και απαιτώντας ισοδύναμα μέτρα! Η στάση αυτή της Γερμανίας δίνει προκαταβολικά την εικόνα του τι θα επακολουθήσει μετά τις 20 Αυγούστου. Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να οργανώσει εκδηλώσεις για το τέλος των μνημονίων, η εταίροι μας φροντίζουν με κάθε αφορμή να υπενθυμίζουν ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα, η αυστηρή εποπτεία συνεχίζεται, τα μέτρα θα ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και η χώρα μας πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών για να σταθεί στα πόδια της. Και όμως η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι έχει χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα με εορτές και πανηγύρεις, παραπλανώντας τους πολίτες ότι ξημερώνει νέα εποχή και ως δια μαγείας όλα θα λυθούν!

ΦΠΑ στα 5 νησιά

Χαρακτηριστική είναι και η στάση της στο θέμα των συντάξεων. Μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές θα μειωθούν εκ νέου την 1/1/2019. Η σχετική εγκύκλιος κοινοποιήθηκε ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον κ. Χουλιαράκη. Παρόλα αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και ισχυρίζονται ότι δεν είναι απαραίτητο να περικοπούν οι συντάξεις και δημιουργούν μάταιες ελπίδες στους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους ότι μπορεί τελικά και να μην ισχύσει αυτό που έχουν υπογράψει! Υπόσχονται ρήξεις με τους εταίρους θεωρώντας ότι ο λαός θα τους πιστεύει και θα ελπίζει. Το σύνθημά τους είναι «τα ψηφίζουμε αλλά δεν θα τα εφαρμόσουμε». Βεβαίως αδιαφορούν για το γεγονός ότι στη συνέχεια θα υποχρεώνονται σε πλήρη συμμόρφωση γκρεμίζοντας τις προσδοκίες των απογοητευμένων πολιτών, όπως έχει συμβεί ήδη κατ’ επανάληψη.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό να έχουμε κυβέρνηση που ενώ στο εξωτερικό είναι υπάκουη και δεν αντιστέκεται σε τίποτε, στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζει άλλο πρόσωπο και προσπαθεί να σηκώσει δήθεν το λάβαρο της επανάστασης στους κακούς δανειστές υποσχόμενη ότι δεν θα εφαρμόσει ό,τι έχει υπογράψει! Γίνεται σαφές ότι είμαστε ενώπιον προεκλογικής περιόδου και επιχειρείται αντιστροφή του κλίματος με τρόπο που σαφώς βλάπτει την εικόνα της χώρας και δεν βοηθά στην καθιέρωση κλίματος εμπιστοσύνης με τους εταίρους και τους οικονομικούς παράγοντες που έχουμε ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα της χώρας στην εξωτερική πολιτική με τον αρμόδιο Υπουργό να ακολουθεί καταστροφική τακτική χωρίς να υπολογίζει τη μεγάλη ζημιά που προκαλεί στη χώρα. Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών που δεν βρήκε ανταπόκριση στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού και τις ανησυχητικές του δηλώσεις ότι θα «εξομαλύνει» και όλα τα θέματα που υπάρχουν με την Αλβανία, ήρθε και το θέμα με τη Ρωσία να προσθέσει άλλη μια ψηφίδα αγωνίας στις εξωτερικές μας σχέσεις. Ένα θρίλερ με κατασκόπους, επικίνδυνους Ρώσους διπλωμάτες, απελάσεις και απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε κάποιους από αυτούς και τελικώς ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη, συνοδευόμενο με σκληρές εκατέρωθεν δηλώσεις. Ο κ. Κοτζιάς έφτασε στο σημείο μάλιστα να κουνά το δάχτυλο στη Ρωσία και να της καταλογίζει ότι δεν κατανοεί το σύγχρονο κόσμο!

Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν χαρακτηρίζονταν πάντα από σταθερότητα και εμπιστοσύνη, δεν παύει όμως να είναι ένας πανίσχυρος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκτός αυτού η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει συντεταγμένη πολιτική στα εξωτερικά μας θέματα και να εμφανίζεται με διαφορετικές γραμμές προς τα έξω. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ακραία την αντίδραση του κ. Κοτζιά ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Καμμένος βράβευσε Ρώσο ανώτατο στρατιωτικό για τις υπηρεσίες του! Και, βέβαια, όπως έχει συμβεί ως τώρα και στα υπόλοιπα θέματα, δεν υπάρχει ενημέρωση των κομμάτων για τα πραγματικά περιστατικά και η κυβέρνηση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ενεργεί μονομερώς.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αίσθηση που υπάρχει στους αναλυτές ότι η υπερβολή στην αντίδραση με τη Ρωσία γίνεται για να δείξουμε πόσο υπάκουοι είμαστε στη βορειοατλαντική συμμαχία, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική αλλά με καιροσκοπικούς σχεδιασμούς, αδιαφορώντας για την μακροπρόθεσμη ζημιά που προκαλεί.

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Καθηγητής Πληροφορικής

Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/