Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών

«Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών»

*του Αιμιλιανού Ευαγγελινού

Η Διεθνής Ναυτιλία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου την «Ημέρα των Ναυτικών». Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα την «Ευημερία των Ναυτικών» και στοχεύει στην ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί αλλά και την μεγάλη προσφορά τους στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Απαιτείται παγκόσμια προσοχή στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ιδιαίτερες και συχνά δυσμενείς συνθήκες εργασίας των ναυτικών, αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσής τους αλλά και ανάπτυξη πολιτικών για δίκαιη μεταχείρισή τους, ασφάλεια και καλή διαβίωση στα πλοία.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε έναν λόγο παραπάνω να τιμούμε ιδιαιτέρως την ημέρα αυτή. Ως παραδοσιακά ναυτικός λαός και με τη ναυτιλία μας να κρατά τα διεθνή σκήπτρα, νιώθουμε περήφανοι γιατί αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, κύριο πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και μέρος της βαριάς μας βιομηχανίας, με αδιαμφισβήτητα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη για την Ελλάδα μας. Το έργο των ναυτικών μας είναι ανεκτίμητο. Με την τεχνογνωσία τους, τη ναυτοσύνη και το φιλότιμό τους συμβάλλουν στην εδραίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας αλλά βεβαίως και στην πρόοδο και ανάπτυξη του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο. Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε την προσφορά των απόμαχων ναυτικών, που σε περίοδο σκληρής λιτότητας υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες των οικονομικών μέτρων.

Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τα πρωτεία της ελληνικής ναυτιλίας, να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές μας ναυτικές αξίες, να προστατεύουμε τον Έλληνα ναυτικό. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την εθνική μας ισχύ, θα αντισταθμίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες σε άλλους τομείς της οικονομίας μας και θα εξακολουθήσουμε περήφανοι να ατενίζουμε τις θάλασσές μας και τον εμπορικό μας στόλο!

Καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας!

*Αιμιλιανός Ευαγγελινός, καθηγητής Πληροφορικής, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει περάσει την διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και συμμετέχει στις επιτροπές Παιδείας και Τουρισμού.