Αποτροπή Φυγής Νέων στο Εξωτερικό

Παιδεία: Στόχος η αποτροπή της φυγής των νέων στο εξωτερικό

Τα πλήγματα που δέχονται οι Ελληνες από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ασταμάτητα. Δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο, στην Οικονομία, στην Υγεία, στη Δημόσια Διοίκηση.
Εκείνο, όμως, που είναι το χειρότερο είναι η κατάσταση στην Παιδεία μας.

Ολοι μιλούν για «brain drain», δηλαδή για μαζική εγκατάλειψη της χώρας μας από επιστήμονες, ερευνητές, πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των νέων που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα ανέρχεται σε 400.000, ενώ οι χώρες υποδοχής έχουν αυξήσει το ΑΕΠ κατά 13 δισ. ευρώ.

Οι νέοι αυτοί επιστήμονες δεν έχουν καμία προοπτική να μείνουν στην πατρίδα τους όσο η κατάσταση παραμένει έτσι. Και, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία προθυμία από την παρούσα κυβέρνηση να την αλλάξει.

Η Νέα Δημοκρατία έχει όραμα, πρόταση και επεξεργασμένο πρόγραμμα για το θέμα. Με αξιολόγηση, αξιοκρατία και ανάδειξη των καλύτερων σε κάθε τομέα θα επιτευχθεί η ανόρθωση της Παιδείας μας.

Η παροχή κινήτρων και η επιβράβευση θα ανεβάσει και το επίπεδο σπουδών. Ξεκινώντας από την προνηπιακή ηλικία, θα γίνει προσπάθεια σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση.

Ενδεικτικά, αναφέρω κάποια μέτρα όπως:

  • Ο εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης.
  • Η ενίσχυση του ψηφιακού σχολείου.
  • Η αναβάθμιση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.
  • Η διαρκής κατάρτιση των εκπαιδευτικών.
  • Η στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και της ειδικής αγωγής.
  • Η παροχή αυτονομίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.

Τα παραπάνω αναμένεται να βελτιώσουν το επίπεδο σπουδών σε όλες τις βαθμίδες. Ειδικότερα, όμως, για τον πανεπιστημιακό χώρο, ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι όχι μόνο να αποτραπεί το φαινόμενο
της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά, αντιθέτως, να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα διεθνές επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο, με συνεργασίες με ξένα ιδρύματα, διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον που θα παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις και θα προσαρμόζεται σ’ αυτές. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία εξασφαλίζει
όλες τις προοπτικές αναστροφής αυτού του σαθρού οικοδομήματος που δημιούργησε και εκτρέφει η παρούσα κυβέρνηση.

Βεβαίως, παράλληλα, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός επιχειρηματικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην καινοτομία και τη γνώση, με μείωση των συντελεστών υπερφορολόγησης και προσέλκυση των
ιδιωτικών επενδύσεων.

Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Πολιτικό Στέλεχος Νέας Δημοκρατίας.