Φοροδιαφυγή και Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή, αν και ελλιπή, καταδεικνύουν τις πενιχρές έως ανύπαρκτες επιδόσεις της στο πεδίο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η Κυβέρνηση η οποία υποσχόταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά ‘’κατάφερε’’ να εισπράξει πολύ λιγότερα από 100.000.000 ευρώ μέσα σε 30 μήνες.

Συγκεκριμένα:

  • Από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εισπραχθέντα ποσά, από την έναρξη ελέγχου της λίστας το 2013, ανέρχονται, συνολικά, στα 43.500.000 ευρώ.
  • Από τη λίστα Μπόργιανς, “λάβαρο” της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται μόλις στα 137.000 ευρώ.

Σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το τέλος του 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 40 έλεγχοι.

Ανάλογη εικόνα ως προς τους ελέγχους υπάρχει και στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων καυσίμων ανέρχονταν στα 26.000.000 ευρώ την περίοδο 2013 – 2014, μειώθηκαν στα 8.800.000 ευρώ την περίοδο 2015 – 2016,
ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 1.300.000 ευρώ τη φετινή χρονιά.
Ανάλογη εικόνα δίνουν και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017 για τα δημόσια έσοδα από τα καπνικά προϊόντα είναι ενδεικτικά. Παρά την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στο Φ.Π.Α., τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα παρουσιάζουν μείωση κατά 29,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 189.000.000 ευρώ λιγότερα έσοδα.

Το μόνο που πέτυχε η Κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση, πέρα από τη δραματική μείωση των εσόδων είναι να μειωθεί η κατανάλωση και να ενισχυθεί το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Έχουν ατονήσει οι φορολογικοί έλεγχοι εκεί που πραγματικά πρέπει να διενεργούνται, εκεί που υπάρχει φορολογική ύλη και εκεί που πρέπει να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή, ενώ μείωση παρατηρείται τόσο στις βεβαιώσεις όσο και στις εισπράξεις έναντι των βεβαιωμένων οφειλών.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα των φορολογικών ελέγχων έχει να παρουσιάσει πενιχρά αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση, που θα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή, ουσιαστικά την έχει αφήσει ανεξέλεγκτη.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά από δυόμιση χρόνια υπερφορολόγησης, δεν μπορεί να αντιληφθεί ακόμα το αυτονόητο: ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων μειώνει τα έσοδα, απογειώνει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.